Webdocs
Links
Ligging
Vacatures
Home
a  a  a

Congregatie

Het woonzorgcentrum Hof ter Waarbeek maakt deel uit van de kostendelende vereniging Solidium, een achttal individuele woonzorgcentra in Vlaams-Brabant. Er wordt hecht samengewerkt met het oog op rationalisering doch iedere instelling behoudt beheersmatig haar volledige autonomie.
Deze groep werd opgericht door de Congregatie van de Zwartzusters Augustinessen van Halle.

De eerste Zwartzusters Augustinessen waren afkomstig van Dendermonde, en hebben zich steeds ingezet voor de ziekenzorg. Reeds in 1853 namen zij hun intrek in het oude Jezuïetencollege te Dendermonde. Dit was de oprichting van het “gasthuis”.

In 1858 werd een eigen kloostergemeenschap Zwartzusters Augustinessen gesticht te Halle.

Van 1869 tot 1907 volgde een boeiende periode van overname en oprichting van diverse zorginstellingen door de Zusters (o.a. te Sint-Katharina Lombeek, Wilrijk, Hoeilaart, …)

In 1963 werd de eerste nieuwbouwkliniek ingewijd in Halle, onder de naam ‘Clinique et Maternité’. De kliniek bood plaats aan 40 bedden. Er volgde de komende jaren een gestadige uitbreiding van het aantal bedden.

In 1987 gaf het Ministerie de toelating voor de bouw van een nieuw ziekenhuis, op een campus aan de rand van de stad dat in 1998 als A.Z. Sint-Maria werd ingehuldigd.

De daaropvolgende jaren waren gekenmerkt door een aantal fusies en overnames. En uiteraard sloot het ziekenhuis tal van samenwerkingsakkoorden met collega-ziekenhuizen en andere zorginstellingen uit de regio.

Vanuit haar bezorgdheid tot het leveren van een totale zorg voor zieken en zorgbehoevenden in onze samenleving, heeft de Congregatie van Zwartzusters Augustinessen van Halle ook het voortouw genomen in verschillende rust- en verzorgingsinstellingen in de rand rond Brussel.
Elk van deze RVT’s zijn inmiddels uitgegroeid tot volwaardige woonzorgcentra voor bejaarden.

Deze woonzorgcentra die alle vanuit dezelfde inrichtende macht (Congregatie van Zwartzusters Augustinessen van Halle) worden behartigd, en functioneren onder voogdij en uitbating van separate v.z.w.’s, zijn:

 

Woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes te Erps-Kwerps

Woonzorgcentrum Sint-Augustinus te Halle
Woonzorgcentrum Sint-Carolus te Sint Katharina Lombeek (Ternat)
Woonzorgcentrum Sint-Felix te Herne

Woonzorgcentrum H. Vander Stokken te Pepingen

Woonzorgcentrum Hof ter Waarbeek te Asse

 

 

Woonzorgcentrum d'Eycken Brug te Bierbeek

 

 

 

Woonzorgcentrum Van Lierde te Affligem (in oprichting)